Nederland staat voor een enorme opgave. In 2050 moet de broeikasgasuitstoot teruggedrongen zijn met 95% ten opzichte van 1990. Nederland gaat daarom werken aan de verduurzaming van het elektriciteitssysteem en de gebouwde omgeving waarin aardgas geen rol meer speelt, een klimaatneutrale en concurrerende industrie, emissieloze mobiliteit en een klimaatneutrale landbouw. De energietransitie is complex en er zijn veel verschillende organisaties bij betrokken.
Er is behoefte aan een integrale aanpak. Daarom selecteert en ontwikkelt het Nationaal Energietraineeship voor en samen met de markt een hecht netwerk van jonge professionals die over grenzen van organisaties heen kunnen kijken. Onze trainees gaan onder andere aan de slag bij netbeheerders, energieproducenten, gemeenten, provincies, waterschappen, adviesbureaus, woningbouwcorporaties en de industrie. Gedurende een periode van twee jaar werk je als trainee vier dagen per week bij één van de deelnemende organisaties. De vijfde dag is de traineedag. Dan volg je trainingen, coaching en intervisie gericht op persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast leer je integraal samen te werken met andere trainees in projecten bij één van de deelnemende organisaties.
Om deel te kunnen nemen aan het Nationaal Energietraineeship is het van belang dat je een WO-opleiding hebt afgerond. Denk hierbij aan technische studies als Elektrotechniek, Energy Science of Sustainable Energy Technology. De energietransitie heeft ook raakvlakken met studies als Milieukunde, Planologie, Bestuurskunde, Rechten en zelfs Gedragswetenschappen. Kennis van én affiniteit met de energietransitie is hierbij essentieel.